Matěj Bednář (eshop.Farmapython.cz): Víme, že off-line aktivity nám hodně pomáhají.

V průběhu října jsem se zastavila za jedním ze svých klientů - FarmyPython s.r.o., kterou provozují bratři Bednářovi - Matěj a Jakub. Pohovořila jsem si s nimi zejména o jejich podnikání jako takovém. Zabývají se totiž netradiční oblastí. Když k nim přijdete na farmu, potkáte spoustu opic. A nejen to.

Čím jste chtěl být jako dítě a co vás přivedlo k tomu dělat to, co děláte dnes?

Jako dítě jsem chtěl být popelářem. I když se dnes věnuji z velké části obchodu v oblasti teraristiky a prodeje exotických zvířat, tak vlastně ke zvířatům nemám vztah přímo jako chovatel. Od toho je tu můj bratr (Jakub Bednář) a otec. Já zastávám úlohu obchodníka, řeším finance. Bratr s otcem se starají o zvířata jako taková, jsou to profesionální chovatelé a zvířata milují.

Matěj Bednář - Provozovatel eshopu Farma Python

S Matějem Bednářem, který má na starost e-shop a obchod jako takový.

Jak jste v podnikání začal (začínali)?

Se vším vlastně začal můj otec, a to klasicky doma jako většina začínajících podnikatelů. Protože tehdy se mu rozrůstal vývoz exotických zvířat do zahraničí, tak si přikoupil další pozemek, aby je měl kde přechovávat před následných exportem. Postavili jsme na pozemku farmu a zahájili mimo jiné profesionální chov zvířat. A vlastně toto děláme i dodnes – zabýváme se profesionálně chovem a prodejem různých exotických zvířat – od krokodýlů, přes pavouky až po hady či opice. Podařilo se nám zprostředkovat i prodej bílého tygra. O našich aktivitách se lze dočíst i na webu Farmapython.cz.

Muž v kleci s opičkou.

Jakub Bednář při krmení opiček.

Co vlastně prodáváte?

Dá se říci, že dnes děláme to stejné co v minulosti, akorát ten chov exotických zvířat je doplněk. Provádíme importy zvířat včetně jejich následného exportu do zahraničí směrem k zákazníkům, zprostředkováváme prodej. Mimo to prodáváme velkoobchodně i maloobchodně krmiva a vitamíny pro zvířata, doplňky pro teraristiku. V oblasti mražených krmiv např. dodáváme myši či potkany, a to i v rámci mezinárodního obchodu. Spoustu věcí dodáváme i do zoologických zahrad.

Stovky mláďat myší v igelitovém sáčku.

Jednou z podnikatelských oblastí bratrů Bednářových je i „výroba“ a prodej mražených potkanů (po celé Evropě). Pokud doma pěstujete hady, tak možná je krmíte právě jejich potkany. Ty menší jsou jednodenní, ty větší jsou cca čtyřdenní.

Existují ve vašem podnikání nějaká nepsaná pravidla?

Aktuálně si nejsem vědom toho, že by existovaly nějaká nepsaná pravidla. Takže asi ne.

Máte svůj vlastní e-shop, jak jej nyní propagujete?

Nejspíše podobně jako většina jiných e-shopů. Pro náš obchod Eshop.Farmapython.cz využíváme PPC kampaně, inzerce na srovnávačích zboží, sociální sítě (Facebook), věnujeme se e-mailingu. V portfoliu se nachází potřeby pro teraristiku, krmné směsivitamíny pro psy a další zvířata. Mimo internet se věnujeme také propagaci – aktuálně navštěvujeme a hostujeme na různých veletrzích a výstavách (posledně to byla Exota Olomouc).

Víme, že off-line aktivity nám hodně pomáhají. Tyto výstavy a veletrhy pro nás nejsou primárně o prodeji zboží na místě, ale o tom, že nás chovatelé vidí, produkty si prohlédnou, máme možnost společně pohovořit. Spokojený chovatel rád doporučí naše produkty a služby dál. A o to nám zejména jde a 

Kdybyste mohl vrátit čas zpět, začal byste s podnikáním znovu?

Určitě. Ale určitě bych některé procesní věci uvnitř firmy dělal zcela jinak, než máme nyní nastaveno. Ale co mě mrzí, je to, že jsem s propagací internetu a e-shopem nezačal mnohem dřív. Vidím tam potenciál růstu, který jsem tam kdysi bohužel neviděl.

Petra a Bednář před klecí s opičkami.

S Jakubem Bednářem, který se stará zejména o chov zvířectva.

Z čeho máte největší obavy v podnikání?

Nejvíce se bojím toho, že dobu „zaspíme“ a setrváme na tom, jak to nyní je a bude nám to stačit. V podstatě to koresponduje s tím, co jsem už zmínil – se vším jsme měli začít mnohem dřív a nečekat. A z toho mám obavy i dnes – že ty trendy přehlédnu.

Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…