Odstoupení od kupní smlouvy prostřednictvím vzorového formuláře

Se začátkem ledna tohoto roku 2014 by měly e-shopy díky novému občanskému zákoníku aktualizovat svoje obchodní podmínky. V tomto článku bych se ráda chtěla věnovat více odstoupení od kupní smlouvy na e-shopech prostřednictvím formuláře.

Odstoupení od kupní smlouvy (distančním smluv) má nyní některá nová specifika. Jedním z nich je i možnost odstoupit od kupní smlouvy prostřednictvím formuláře. Citaci této úpravy najdete v paragrafu 1820, odstavec 1, písmeno f, zákona č. 89/2012, občanský zákoník. Několik zajímavostí jsem zmiňovala i ve svém předchozím článku.

Pokud nabídnete zákazníkům možnost odstoupení prostřednictvím takového formuláře, bude potřeba vzít do ruky prováděcí právní předpis, který stanovuje patřičné náležitosti nejen tohoto formuláře, ale i poučení o právu na odstoupení.

Právní prováděcí předpis – Nařízení vlády č.363/2013

Tímto právním prováděcím předpisem je Nařízení vlády ze dne 30. října 2013 (Sbírka zákonů č. 363/2013) o vzorovém poučení o právu na odstoupení od smluv uzavíraných distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory a vzorovém formuláři pro odstoupení od těchto smluv. Toto nařízení nabylo účinnosti 1. ledna 2014. V příloze tohoto nařízení najdete:

  • Vzorové poučení o právu na odstoupení od smluv uzavíraných distančním způsobem
  • Vzorový formulář pro odstoupení od těchto smluv

Vzorové poučení a vzorový formulář je třeba dodatečně upravit

Když se podíváte do přílohy Nařízení vlády č.363/2013, zjistíte, že vzorové poučení o právu na odstoupení vyžaduje několik dodatečných úprav. I samotný vzorový formulář je třeba předem upravit. Mezi tyto úpravy patří např.:

  • Určení dne, kdy začíná běžet lhůta pro odstoupení od smlouvy (na výběr z několika možností)
  • Vložení vašich identifikačních údajů (jméno a příjmení, adresa sídla aj.)
  • Způsob převzetí zboží (vyzvednete vy nebo je předá zákazník)
  • Náklady spojené s vracením zboží (ponesete vy, nebo zákazník)

Připravila jsem pro vás ke stažení vzorové poučení o právu na odstoupení a vzorový formulář pro odstoupení přizpůsobené prodeji na e-shopu. Dokument se týká e-shopů, které pouze prodávají zboží (nenabízí služby) a které vyžadují, aby náklady na doručení směrem k vám hradil spotřebitel.

Vzorové poučení o právu na odstoupení a vzorový formulář – stáhnout

Pokud budete nabízet odstoupení prostřednictvím elektronického formuláře přímo na e-shopu (obdoba košíku), doplňte vzorové poučení o právu na odstoupení navíc o tuto formulaci z přílohy Nařízení vlády č.363/2013, kterou najdete v části 1. Právo odstoupit od smlouvy, 1.3. – druhý odstavec.

Pokud potřebujete odbornou právní radu, můžete využít renomovanou právní (online) kancelář na adrese www.pravopropodnikatele.cz, kterou sama využívám.
Pozor! Od 1.1.2014 platí nový občanský zákoník. Už jste si aktualizovali obchodní podmínky na e-shopu? Pokud ne, tak na www.pravopropodnikatele.cz/obchodni-podminky vám pomohou.
Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře
  1. Miroslav Kukla napsal:

    Dobrý den. Po přečtení článku Vám tímto děkuji za zprostředkování informací k této problematice.
    Dále si Vás dovoluji upozornit na drobnou tiskovou chybku na kterou jsem narazil v této citaci :..kancelář na adrese http://www.pravoproponikatele.cz, S pozdravem M.Kukla.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…