Které orgány drží dohled nad provozem vašeho e-shopu?

Už se vám stalo, že váš přišel zkontrolovat Živnostenský úřad nebo dokonce Česká obchodní inspekce? Možná jste si tehdy uvědomili, že provozovat e-shop znamená i hlídat i svoje zákonné povinnosti. Já vás ráda seznámím s tím, které orgány mají právo vás kontrolovat.

Upozornění: Vzhledem ke staršímu datu vydání tohoto článku nemusí být již některé informace v souladu s aktuální legislativou. V roce 2014 vstoupil v platnost NOZ.

Které orgány mohou kontrolovat činnost provozovatele e-shopu?

Jakákoliv podnikatelská činnost podléhá kontrole různých dozorových orgánů. Mezi tyto dozorové orgány patří:

  • Česká obchodní inspekce (platí pro všechny e-shopy)
  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (platí pro prodej potravin)
  • Český telekomunikační úřad (platí zejména pro operátory)
  • Živnostenské úřady (platí pro všechny mající živnostenské oprávnění)
  • A další – Veterinární správa, Celní úřad, Úřad pro ochranu osobních údajů apod.

Mezi další instituce, které mohou jakýmkoliv způsobem ovlivnit provoz vašeho e-shopu, jsou soudyobčanská sdružení. Mezi významná občanská sdružení ČR patří Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), které chrání zájmy spotřebitelů – lidí nakupujících na vašem e-shopu. Na webových stránkách tohoto sdružení také můžete najít přehled všech dozorových orgánů (www.sos-msk.cz).

Sdružení na obranu spotřebitelů má právo podávat žaloby na zdržení se protiprávního jednání a také žaloby proti nekalé soutěži. Obecně množství těchto žalob je v rámci ČR zanedbatelné, mnohem více jsou rozšířené v zahraničí. Samozřejmě než přistoupí k tak razantnímu kroku, snaží se vše řešit smírnou cestou.

Jaké postihy uděluje Česká obchodní inspekce?

Jakýkoliv dozorový orgán se snaží v prvé řadě sjednat nápravu co nejmenší formou postihu. Např. ČOI přistupuje k pokynu odstranit nedostatek, nebo uloží pokutu. Pokud je problém závažnějšího charakteru (např. dochází k ohrožení zdraví), může vám činnost zakázat či vám zboží odejmout.

Pokud potřebujete odbornou právní radu, můžete využít renomovanou právní (online) kancelář na adrese www.pravopropodnikatele.cz, kterou sama využívám.
Pozor! Od 1.1.2014 platí nový občanský zákoník. Už jste si aktualizovali obchodní podmínky na e-shopu? Pokud ne, tak na www.pravopropodnikatele.cz/obchodni-podminky vám pomohou.
Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…