(Ne)konference zboží 2014: Na scéně jsou mobilní (responzivní verze), bez nichž se e-shopy časem neobejdou

(Ne)konference na téma zbožových srovnávačů už tu jedna byla. Dočíst se o ní můžete v jednom ze starších článků. Ta nynější z 3. června 2014 šla tak trochu jiným směrem – tématem byly zejména přístupy uživatelů přes chytrá zařízení. Jejich podíl totiž roste neuvěřitelným tempem. Je na to připraven i vás e-shop?

Mýty a fakta o Zbozi.cz v podání Milana Šmída

Milana Šmída si možná pamatujete na základě rozhovoru, který jsem s ním uskutečnila na podzim roku 2013. Na (Ne)konferenci zaměřil svoji prezentaci na některá důležitá data ohledně Zbozi.cz:

  • Zbozi.cz má aktuálně kolem 20 000 e-shopů, z toho cca 17 000 je aktivních.
  • Uživatelé nejdou ani tak po ceně, ale zajímá je přidaná hodnota, v tomto směru více vedou e-shopy, které mají výdejní místa či kamenné prodejny.
  • Do budoucna se můžeme těšit na redesign (vzorem má být údajně Sklik) či produktové inovace (bude vyřešen problém s unikátními produkty, které nelze aktuálně zařadit do žádné kategorie).
  • E-shopy stále aktivně nevyužívání aukční systém. Výchozí řazení je dle ceny, nicméně aukční systém vám umožní se dostat více nahoru. Je to důležité zejména proto, že zhruba prvních 5 pozic zaujímá cca 70% ze všech prokliků.
Milan Šmíd ze Zboží.cz

Milan Šmíd představuje novinky na Zbozi.cz.

Analyzujte hlouběji položky, které nekonvertují

Druhá přednáška byla v podání Michala Janíka, který stojí za zrodem a vývojem aplikace Mergado. Pootevřel poněkud bolavou otázku toho, jak e-shopy vyhodnocují návratnost investic do inzerce na zbožových srovnávačích. Zaměřují se totiž často na inzerci jako celek, opomíjejí ovšem skutečnost, že ve feedu existují:

  • Položky, které tvoří drtivou většinu obratu při propagaci na srovnávačích.
  • Položky bez zajímavého přínosu.
  • Ztrátové položky, které nenesou žádné obraty, a spíše zvyšují náklady na inzerci.

Doporučuji kouknout na krátký článek přímo na jejich blogu. Sice se nejedná o 100% přesné údaje, nicméně tento hrubý pohled se bude do budoucna více zpřesňovat.

Michal Janík představuje novinky v aplikaci Mergado.cz

Michal Janík představil změny v aplikaci Mergado.cz.

Pozn. Do pár týdnů by měla být spuštěna nádstavba Mergada – biddingový nástroj, který bude lépe optimalizovat inzerci.

EAN kódy v podání GS1

Pavla Cihlářová, ředitelka GS1 pro Českou republiku, se zaměřila ve své prezentaci zejména na popis jednotlivých typů čárových kódů, jejich využití a důvody, proč je vhodné tento systém využívat. Databáze všech čárových kódů, pokud se do ní zaregistrujete, obsahuje údaje z celého světa. Výhodu to má zejména např. při přebírání údajů o produktech. Pokud produkt má registrovaný čárový kód, informace o něm si můžete stáhnout z této databáze na váš e-shop, aniž byste složitě uháněli výrobce o poskytnutí údajů.

Aktuálně je v jejich systému cca 1 300 000 uživatelských společností, společnost působí ve 150 zemích světa a svoje služby poskytuje zejména pro retail (kamenné prodejny). Do budoucna se dá předpokládat, že velký podíl uživatelských společností budou zaujímat též internetové obchody.

Jednorázově zaplatíte 5 000 Kč za registraci, pokud budete chtít do systému vstoupit a využívat systém značení pro svoje výrobky. Dále vás pak čekají roční poplatky podle toho, jakého obratu dosáhnete. Např. pro obrat 1 000 000 Kč to je poplatek ve výši cca 1 000 Kč ročně. Dále se platí provozní poplatek ve výši 2 000 Kč za rok.

Kdo používá EAN kódy, tak jak je známe?

EAN kódy využívá zejména výrobce. Tím, že produkt má EAN kód přidělený touto organizací, lze informace o tomto produktu dohledat v jejich databázi. EAN kódy lze přidělit i zboží, které dovážíte ze zahraničí a není označeno kódy přímo od výrobce.

Pokud by se stalo, že 1 produkt, který dovážíte a máte na něj nasazen vlastní registrovaný EAN kód, najednou začne dovážet i vás konkurent od stejného dodavatele a bude si produkt opatřovat vašimi EAN kódy, jedná se o trestnou činnost. Pro minimalizaci této činnosti probíhají např. kontroly zboží na celnicích.

dfsdfs

Ředitelka GS1 pro Českou republiku – Pavla Cihlářová.

Pricemania.sk nově vstupuje na trh ČR jako pricemania.cz

Slovenský zbožový vyhledávač, Pricemania.sk je nově i na trhu ČR, zatím jen v betaverzi, která má responzivní design.  Do této betaverze je aktuálně zapojeno kolem 350 e-shopů. Model inzerce je založena na aukčních proklicích, tedy podobně jako Zbozi.cz. Pokud byste o registraci vašeho e-shopu měli zájem, postačí vám k tomu feed Heureky.cz či Zbozi.cz.

Rozvíří vstup Pricemania.cz Český trhM

Rozvíří vstup Pricemania.cz český trh?

Tip. Aktuálně se můžete registrovat a využívat Pricemanii ZDARMA, dokud nepřejde pricemania.cz z testovací verze do ostré.

Srovname.cz zaznamenává meziroční růst o 24%

Pavel Kročák, zástupce srovnávače srovname.cz, prozradil několik údajů, které při provozu zjistili. Jedním z nich je to, že pouhé 2,2% lidí srovnávalo v roce 2013 zboží podle ceny. Oproti tomu rok 2012 měl vyšší podíl, a to 8%. Je tedy možné, že lidi čím dál tím méně berou v úvahu cenu zboží a zaměřují se na jiné aspekty při výběru zboží. Toto zjištění potvrzuje i to, co prozradil na začátku konference Milan Šmíd – pro lidi není vždy prioritou cena. Mezi další prozrazená fakta patří:

  • Největší podíl návštěvnosti tvoří přístupy z vyhledávání na Googlu a Seznamu, přičemž jako vstupní stránky dominují přímo produktové detaily.
  • Uživatelé mají možnost srovnávat nabídky obchodů podle vzdálenosti. Vzdáleně to připomíná i službu Obchody poblíž, kterou zavedla Heureka.cz.
  • Pokud e-shopy uvádějí ceny dopravy a dostupnosti v XML feedu, výrazně to pozitivně ovlivňuje konverze.
  • Co se týče proklikovosti pozic, nejvíce je proklikávaná první pozice se 41% ze všech prokliků, 2. pozice má cca 10% ze všech prokliků.
fdsfd

Pavel Kročák nám více představil srovname.cz.

Aukro.cz denně prodá kolem 28 800 položek

Aukro.cz je známý portál zaměřený na prodej v aukci. Prodávají zde jak obchody (e-shopy), tak koncoví spotřebitelé. O principu inzerce hovořil Petr Janulík. Při rozšíření prodeje o tento kanál máte několik možností, jak inzerci spravovat. Využít můžete XML feed z Heureky.cz, nebo můžete vytvořit vlastní XML. Samozřejmě lze vystavovat zboží i ručně, což je časově poměrně náročné. Platba za inzerci probíhá tehdy, když dojde k prodeji – platíte provizi z prodeje, která je řádově 4% až 8% z prodejní ceny. Velmi zajímavou informací bylo taktéž to, že podíl na obratu  Aukra mají z 10% mobilní zařízení.

sadsa

Několik statistik z Aukra v podání Petra Janulíka.

Heureka.cz a trendy v mobilních přístupech

Tomaš Bravermann, CEO Heureky, zaměřil svoji prezentaci hlavně na chytrá zařízení. U tohoto českého srovnávače tvoří přístupy cca 16,6% (tablety i telefony) ze všech přístupů. Co se týče konverzí, tak v poměru k návštěvnosti dosahují těchto čísel:

  • 28% mobily v poměru k návštěvnosti
  • 46% tablety v poměru k návštěvnosti
  • 56% desktopy v poměru k návštěvnosti

Samozřejmě je nutné podotknout, že 43,1% z těchto přístupů jsou přístupy, kdy se člověk spíše inspiruje k nákupu. Tomáš též zmínil význam tzv. ropo efektu. Lidé si často prohlížejí zboží na telefonu a pak si je jdou nakoupit do nejbližší prodejny. Zkuste zauvažovat, jak vybíráte restauraci na neznámém místě? Kouknete na telefon, vyhledáte vhodné místo a prostě tam zajdete. To stejné se děje i v případě nákupu na e-shopu. Takže je potřeba zvažovat, aby e-shop měl mobilní či responzivní verzi. Aktuálně to má totiž dle slov Tomáše cca 19% ze všech e-shopů v ČR.

dsad

Tomáš Braveman z Heuréky poskytl zajímavá data o návštěvnících z mobilu.

Závěrečná panelová diskuze

Tomáš Braverman zmínil, že posilují ty největší e-shopy a pak ty speciální. Všechny, co se nacházejí v prodeji někde mezi (tedy nabízí široký sortiment bez užší specializace či není to velký hráč na trhu), budou mít čím dál tím horší pozici.

Za srovname.cz zazněl názor, že malé e-shopy by měly řešit responzivní verzi v momentě, kdy si vyřeší formy propagace. Tedy si odladí PPC reklamu, inzerci na srovnávačích zboží, SEO, e-mailing a další formy propagace.

Padlo i téma vstupu Amazonu do ČR, které podle názoru většiny účastníků není zas tak velkou hrozbou, protože náš trh je pro ně z hlediska prodeje nezajímavý. Pokud by přece jen měl vstoupit, tak vstoupí se vším všudy a hodně e-shopů to zabolí.

Tradiční závěrečná panelová diskuze přednášejících.

Tradiční závěrečná panelová diskuze přednášejících.

Na závěr bych poděkovala Michalu Janíkovi z pořádající agentury Besteto, která (Ne)konferenci připravila. Nezapomeňte sledovat i stránky www.mergado.cz, kde se na blogu dozvíte aktuální novinky na zbožových vyhledávačích. 

Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…