Česko slovenské podnikatelské fórum 2013 I. část

Česko slovenské podnikatelské fórum mě zaujalo hlavně proto, že se zde konala přednáška na téma 10 nejčastějších chyb, které dělají e-shopy. Druhým favoritem byla přednáška s názvem Česká reforma obchodního práva. Co zde přesně zaznělo, se dočtete níže.

Zahájení akce si vzal do rukou Michal Hrabí. Představil v krátkosti JIC a jeho náplň a také důvody, proč vzniklo. Zmínil též, že účelem této akce je bližší spojení podnikatelského světa ČR a SK. Celý čas vyplnilo celkem 5 přednášek, po nich následoval společný oběd, akce v Laser game a také cesta do Mikulova.

Muž z JIC přednáší o JICu.

Michal Hrabi zahájil Česko Slovenské podnikatelské forum.

Upgreat your start up

Michal Hrabí představil možnosti, jak lze posunout start up o kousek dál,a to díky informačním zdrojům. Mezi současné možnosti patří např. program Erasmus pro mladé podnikatele.

12 průlomových technologií, které změní svět

Také byste chtěli vědět, které technologie budou v příštích letech na vrcholu rozvoje? Podle výzkumu MGI a v podání Vojty Krníčka to jsou tyto technologie (seřazeno od top technologie):

  1. Mobilní internet
  2. Umělá inteligence
  3. Propojení věcí skrze internet
  4. Cloudové technologie
  5. Autonomní vozidla
  6. Robotika
  7. Práce s DNA a geny
  8. Práce s energií a schopnost ji ukládat
  9. 3D tiskárny
  10. Pokročilé materiály (např. nanotrubičky)
  11. Těžba a zpracování ropy/plynu
  12. Obnovitelné energie
Muž přednáší o nových technologiích.

Vojta Krmíček představoval pro budoucnost významné technologie.

Česká reforma obchodního práva

Od roku 2014 budou v platnosti nové zákony. Některé z nich se výrazně dotknout i podnikatelské činnosti, a tím pádem i e-shopů. Krátké představení změn díky Zákonu o obchodních korporacích představil Tomáš. Pod drobnohled si vzal společnosti s ručením omezeným.

Můž přednáší o změnách u s.r.o. po roce 2014

Tomáš Vavro informoval o změnách u společností s.r.o. od roku 2014.

Co nového nastane u S.R.O?

  • Povinný vklad bude od 1 Kč namísto dosavadních 200 000 Kč.
  • Věřitelé budou více posíleni díky tzv. testu insolvence.
  • Jednatel bude fungovat jako zástupce společnosti.
  • Bude možný souběh funkce jednatele a zaměstnance.
  • Funkce jednatele bude vždy bezplatná, pokud neuzavře společnost s jednatelem tzv. smlouvu o výkonu funkce jednatele
  • Nově bude moci být jednatelem i právnická osoba.
  • Společník bude moci mít v rámci jedné S.R.O. více obchodních podílů, z nichž každý může opravňovat k jiným úkonům (dosud se obchodní podíly slučovaly, pokud na jednoho společníka přecházelo více podílů).
  • Koncept S.R.O. bude podobný akciovým společnostem díky cenným papírům, které budou vyjadřovat obchodní podíl, navíc tyto obchodní podíly může společník bez souhlasu valné rady kdykoliv prodat, nebude-li výjimka sjednána ve společenské smlouvě.
  • Bude zrušen zákaz řetězení.
  • Společník bude moci vystoupit z valné rady, pokud nesouhlasí s jejím rozhodnutím.
  • Budou se moci vyplácet zálohy na zisku, bude-li před každým vyplacením splněn test insolvence.
  • Nebude třeba zřizovat a tvořit rezervní fond.

Co je to test insolvence?

Test insolvence říká, jak je na tom společnost z hlediska financí. Testem bude společnost procházet pokaždé, když bude chtít např. vyplácet zálohy na zisku. Zjistí-li se v průběhu testu insolvence, že je společnost ztrátová, žádné zálohy pak nebude moci vyplatit. Tento test insolvence se bude používat i v případě návrhu na zahájení insolvence.

Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…