Rozjezdy 2013 na VÚT v Brně

Čtvrtek 13.6.2013 byl ve znamení prezentace nápadů a podnikatelských plánů, série zajímavých přednášek a rozhovorů mezi všemi účastníky Rozjezdů 2013. To vše pod záštitou T-mobile, České spořitelny, Samsungu, Zalozfirmu.cz a dalších významných odborných i regionálních partnerů.

Dopolední program byl vyhrazen sérii přednášek, odpolední zase tvořilo několik workshopů s přenášejícími z dopoledního programu. Účastníci tak mohli hovořit s Petrou Větrovskou, Filipem Dřímalkou, Petrem Ludwigem či s Míšou Michalskou.

Filip Dřímalka hovořil na téma Podnikání ve 21. století

Spoustu zajímavých rad a tipů pro podnikání současného tisíciletí nastínil Filip Dřímalka. Hovořil na téma spokojený zákazník, zosobnění současného podnikání, lehce zabrousil do cenotvorby a také motivace zákazníků k nákupu. Výsledkem celé přednášky bylo několik zajímavých postřehů a informací:

  • Pokud podnikatel nemá reference, měl by si je obstarat i za cenu toho, že bude pro ně pracovat nějakou dobu zadarmo.
  • Současný prodej není o produktu, ale o emocích. S nákupem zboží si lidé kupují pocit, který jim produkt při užívání poskytne.
  • Stále více se do popředí dostává obsahový marketing, který je založen na myšlence, že zákazníkovi musím pomoci ještě dřív, než si u mě něco nakoupí.
  • Zákazník by při nákupu neměl dostávat příliš mnoho volby. Následkem toho je totiž k tzv. rozhodovací paralýza. Ta způsobí, že v důsledku velkého výběru méně nakoupí.

Filip taktéž poskytl několik odkazů na zajímavé služby a produkty. Z jeho nepřeberné nabídky vybírám výčet:

  • Navolnenoze.cz – portál sdružující ověřené živnostníky
  • Odesk.com – portál, kde můžete najít levného pracovníka ze zahraničí
  • Themeforest.net – web nabízející hotové šablony za pár dolarů
  • Toggl.com – aplikace pro měření času stráveného prací

Doučko se Slávkou nabízí příležitost pro děti s SPU

Dalším přednášejícím byla vítězka prvních rozjezdů – Slávka Peroutková z Chotěboře. Hovořila o svém vítězném projektu a i současném podnikání Doučko se Slávkou. Prostřednictvím svých webových stránek nabízí on-line doučování dětem z Chotěboře a blízkého okolí, které trpí SPU a ADHD. (specifické poruchy učení, Syndrom poruchy pozornosti s hyperaktivitou). K myšlence realizace tohoto projektu ji přivedl její vlastní syn, který taktéž má SPU.

Jak získat peníze na provoz podnikání? To ví v České spořitelně….

Petra Michalská z České spořitelny brilantně předvedla možnosti úvěrování podnikání. Sdělila požadavky na podnikatelský plán, představila jednotlivé formy úvěrování od kontokorentu až po provozní úvěr a taktéž nabídla možnost individuálních konzultací s bankéři ČS, kteří byli na akci přítomni.

Doporučila, aby si každý podnikatel, který uvažuje o úvěru na podnikání, zašel minimálně do 4 bank a nechal si sestavit úvěr na míru svému podnikání. Bohužel v praxi se často stává, že lidé např. kvůli hypotéce na bydlení oběhají několik bank, ale kvůli úvěru na podnikání navštíví z pohodlnosti svoji mateřskou banku a nezajímají se o konkurenční nabídky.

Abyste v bance snáze získali úvěr na podnikání, musíte splnit zejména tyto kritéria:

  • Mít daňové přiznání, které není ve ztrátě.
  • Mít oddělené firemní a soukromé finance (oddělené bankovní účty).
  • Pro lepší úrok potřebujete mít i část vlastních financí.

Prokrastinace je zabiják podnikání

Často se nám stává, že úkoly odkládáme na pozdější dobu a pak nestíháme. Právě toto odkládání úkolů, neboli prokrastinace, je specialitkou Petra Ludwiga z agentury GrowJob. Taktéž vydal v nedávné době publikaci s názvem Konec prokrastinace, z níž na přednášce použil několik obrázků. Za zásadní klíče k odstranění prokrastinace považuje:

  • Uvědomění si hodnoty našeho času – žijeme pouze v určitém časovém výseku a je třeba, abychom jej plně využili.
  • Motivace – musíme se dostat do stavu tzv. flow, tedy neomezené vnitřní motivace, kdy pracujeme a jednáme, aniž bychom ztráceli zájem či uspokojení z dosaženého cíle.
  • Akceschopnost – je třeba, abychom věc činili a dělali, ne o ní stále a dokola mluvili.

Představení aplikací chytrého telefonu Samsung a další zajímavosti

Poslední tři prezentace před zahájením odpoledních workshopů patřili Petrovi Holému, který ve stručnosti představil aplikace Samsungu – email, poznámka, kalendář, mapy, fotoaparát, Polaris office, Dropbox a další.

Po Petrovi dostal slovo Miroslav Rojek z agentury Najisto. Ten hovořil o úloze webu, o zaujetí pozornosti a obsahu. Po něm následovala Petra Větrovská, která nastínila trendy internetu v příštím roce a poukázala na rostoucí vliv mobilních přístupů. Ty by dle současného tempa růstu mohly tvořit cca až 50% veškerých přístupů na internet.

Workshop s Petrou Větrovskou

Workshop s Petrou Větrovskou

Slovo na závěr

Z některých informací je třeba, abychom si vzali ponaučení. Určitě bychom neměli podceňovat rostoucí počet vstupu na internet přes chytrá zařízení, zcela jistě bychom se měli zamyslet na účelnějším strávením dne dle Petra Ludwiga a taktéž nesmím opomenout zamyšlení se nad zákazníky dle Filipa Dřímalky.

Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…