936 pokut za 6 304 500 Kč, taková je bilance e-shopů dle zprávy ČOI za rok 2013

Od 1.1.2014 je v účinnosti nový občanský zákoník. Stále všechny e-shopy tuto informaci nezaregistrovaly. Vidět to je minimálně na jejich obchodních podmínkách. A kdo vás může pokárat za to, že máte něco v nepořádku? V médiích hojně zmiňovaná ČOI.

Závěrečná zpráva ČOI za rok 2013 ukazuje, že 78,2% ze zkoumaných e-shopů mělo něco v nepořádku. Vede užití nekalých obchodních praktik a dále porušování práv při reklamaci. Výsledek? 936 pokut v celkové výši 6 304 500 Kč. Nejvyšší pokuta činila 100 000 Kč.

Možná už se vám do hledáčku dostala taktéž tisková zpráva ČOI z listopadu 2013, v níž píše, že z 250 kontrolovaných e-shopů neuvěřitelných 188 e-shopů porušilo obecně závazné právní předpisy! To je více jak 75% ze všech kontrolovaných e-shopů. Navíc v tomto sledovaném období pouhých tří měsíců (dle zprávy to je období od 1.7. 2013 do 30.9. 2013) řešila ČOI celkem 1255 podání.

V průběhu tohoto sledovaného období 3 měsíců nabylo právní moci dohromady 201 pokut v celkové výši 1 366 500 Kč.

Co když se do hledáčku dostane i váš e-shop? Předejít tomu můžete odbornou aktualizací obchodních podmínek. A to nejlépe přímo od právníka, který sestaví VOP na míru vašemu prodeji, případně upraví ty stávající tak, aby odpovídaly platné legislativě. V tom vám totiž vzorové VOP, které jsou volně dostupné, zdaleka nepomohou.

APEK aktualizoval vzorové obchodní podmínky pro e-shopy

Logo organizace ApekAsociace pro elektronickou komerci má na svých stránkách již delší dobu zveřejněné vzorové obchodní podmínky pro e-shopy. Přelomem roku je přepracovala do podoby, která je v souladu s NOZ. Tyto VOP jsou zdarma a stáhnout si je můžete zde. Než si je na svůj e-shop vložíte, měli byste si je upravit na míru vašemu e-shopu, tedy doplnit zejména:

  • Vaše identifikační údaje
  • Způsoby platby za zboží
  • Adresu pro uplatnění práva z vadného plnění

Samozřejmě to není všechno, Apek doporučuje, stejně jako já, abyste i tyto vzorové obchodní podmínky zkonzultovali s advokátem znalým problematiky prodeje na internetu. Jedině ten posoudí, zdali jsou vzorové podmínky vhodné pro váš e-shop. Případně je dodatečně poupraví.

Dtest také poskytuje obchodní podmínky

Logo organizace dTestObčanské sdružení Dtest, které pořádá též pravidelné webináře na téma spojené s provozem e-shopu či kamenné prodejny, už nějakou dobu nabízí na svých stránkách VOP zdarma ke stažení. K dispozici vám jsou dohromady 3 varianty. Rozdíl mezi nimi tkví zejména v tom, jak moc jsou „přísné“ a zpracované ve prospěch spotřebitele. Pokud je použijete a necháte si je pak touto organizací zkontrolovat, můžete získat jejich značku a osvědčení. Tato služba je ovšem zpoplatněná, stojí 2 500 Kč bez DPH na rok.

Nezapomínejte ovšem na to, že tento certifikát nenahrazuje individuální právní pohled na váš e-shop. Dtest totiž nebude pátrat po tom, zdali jejich obchodní podmínky, i když vám je certifikuje, jsou na míru ušité vašemu prodeji.

Advokátní kanceláře vám sestaví obchodní podmínky na míru

Logo webu právo pro podnikatelPokud máte v kapse nějakou korunu navíc, vždy se vyplatí zpracování obchodních podmínek pro e-shop na míru. Advokát totiž zohlední u vás specifické prvky prodeje, které ve volně dostupných VOP nenajdete. Týká se to zejména toho, když:

  • poskytujete služby, např. montáže a servis pro fitness;
  • zasíláte nadměrné zboží, např. nábytek, a zákazník chce odstoupit od smlouvy;
  • umožňujete úpravu zboží podle přání zákazníka (prodej na zakázku);
  • vyžadujete finanční zálohu na drahé zboží, např. hodinky;
  • fungujete v režimu dropshippingu , tedy pouze přeposíláte objednávky;
  • máte affiliate e-shop či aukční portál;
  • prodáváte bazarové a použité zboží;
  • nabízíte zboží podléhající spotřební dani;
  • zabýváte se velkoobchodním prodejem.

I kopírování VOP z jiných shopů se vám může vymstít. Často totiž převezmete něco, co nekoresponduje s vaším prodejem, či je v rozporu se zákonem.

V tomto směru vám doporučuji sledovat projekt profesionální advokátní kanceláře Kropáček LEGAL zaměřený na poskytování právního poradenství e-shopařům a on-line podnikatelům na www.pravopropodnikatele.cz. Požádat zde můžete i o konzultaci vašich VOP, případně o sestavení VOP na míru vašemu prodeji.

Můžete využít také vzorových obchodních podmínek pro nákup a prodej zboží, kdy nemáte specifický sortiment (prodej digitálního obsahu, produktů od 18 let). Vzorové obchodní podmínky pro e-shopy stojí 990 Kč a podle přiloženého dokumentu je pouze upravíte. Ta částka za klidnější spaní určitě stojí. Sama tyto podmínky používám na svém eshopu. Obchodní podmínky získáte na webu www.pravopropodnikatele.cz/vzorove-obchodni-podminky.

Článek připraven ve spolupráci s advokátní kanceláří:

Kropáček LEGAL, advokátní kancelář
Lublaňská 667/42, Praha 2, PSČ 120 00 IČ: 71446010

Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…