Profese – Optimalizátor zbožových vyhledávačů

Pro spoustu e-shopů jsou příjmy ze zbožových vyhledávačů poměrně zajímavým zdrojem. Úpravami XML feedu můžete podpořit tržby, které vám tento kanál nese. To stejné platí i s úpravou ceny za proklik. A kdo tyto věcí umí? To jsem se dozvěděla od Vladimíra Přichystala, obchodního ředitele agentury Besteto.cz.

Vhodné úpravy XML feedu provádí optimalizátor zboží

Besteto.cz jakožto marketingová agentura více používá termín optimalizátor inzerce na vyhledávačích zboží. Tato osoba se zaměřuje na to, aby inzerce na zbožových vyhledávačích přinášela vyšší zisk. Základem toho je kontrola nastavení účtu, provádění biddingu a úpravy XML feedu.

Podle čeho poznat dobrého optimalizátora zboží?

Pokud budete vybírat vhodného optimalizátora inzerce, určitě se dívejte po referencích. Dalším rozhodujícím prvkem jsou dosažené výsledky, které vám reportuje. Tento člověk by měl taktéž posoudit, jaké úpravy je potřeba udělat pro to, aby měly vliv na tržby.

Jak probíhá spolupráce?

Nejzákladnější balíček služeb, který si u této agentury můžete objednat, je v rozsahu 4 hodin, spočívá v optimalizaci inzerce pro HeurekuZbozi.cz. Zahrnuje v sobě audit XML feedu a kontrolu nastavení účtu. Získáte taktéž seznam doporučení pro další zlepšení inzerce na zbožových vyhledávačích. V případě dlouhodobější spolupráce získává klient měsíční reporty, agentura hlídá dobíjení kreditu na zbožových srovnávačích, provádí bidding a další dohodnuté práce (např. může spustit inzerci na menších srovnávačích – Google nákupy, HledejcenySrovnáme).

Ze strany klienta je nutná spolupráce

Každý klient, který využije optimalizace inzerce na zbožových vyhledávačích, poskytuje přístupy do administrací srovnávačů, dále také dle možností přístupy do Google Analytics. Podstatné je i definování produktů a značek, které jsou pro klienta stěžejní (např. nejvíce prodejné). Zde je optimalizaci inzerce uvolněn větší časový prostor.

Osoby sedí na židlích. Petra Mikulášková a Vladimír Přichystal

S Vladimírem Přichystalem

První výsledky jsou vidět i po týdnu

Prvotní výsledky optimalizace jsou vidět cca po týdnu od realizace. Další výsledky jsou pak viditelné v řádu dnů. V případě jednorázové optimalizace získává klient přehled provedených úprav. Pokud se jedná o hlubší spolupráci, získává klient každý měsíc reporty v podobě tržeb, dosažené spárovanosti produktů a také další přehledy, co si vyžádá.

Nezkušenost začátečníka může způsobit chyby

Člověk, který teprve začíná s optimalizací inzerce, nemusí mít podrobnější rozhled jako ten, co už pracoval pro více klientů s odlišným prodejním sortimentem. Mezi tyto začátečnické chyby patří třeba uplatňování stejných postupů optimalizace inzerce u odlišných druhů zboží. Na optimalizaci inzerce na zbožových vyhledávačích totiž neexistuje návod a každý prodejní sortiment je unikátní, proto i optimalizace je pokaždé jiná.

Taktéž je důležité si uvědomit, že změny názvu zboží mají vliv na spárovanost, proto je třeba k nim přistupovat obezřetně a neprovádět je pokud možno např. v období sezony či těsně před ní.

Pro svoji práci používají aplikace

Tam, kde nelze dělat zásahy do XML feedu přímo v administraci e-shopu, používají Mergado. Dále pracují např. se Sortiment report (výstup Heureky.cz).  Vedle toho nahlíží do Google Analytics a tabulek přehledu spárovanosti zbožových srovnávačů.

Snímek obrazovky -Aplikace Mergado

Aplikace Mergado

Které tipy z praxe mě zaujaly?

  • Inzerenti by měli bidding řešit vždy na jednom místě – buď v administraci zbožového vyhledávače, nebo přímo ve feedu. Nikdy by neměli bidding kombinovat na dvou místech.
  • Určitě je přínosná nápověda zbožových vyhledávačů. Lze v ní dohledat téměř všechny informace pro práci s inzercí, rozhraním i požadavky na XML feed.
  • Určitě je nutné si hlídat kredit a dobíjet jej dřív, než se zcela vyčerpá. Třeba peněženka od Seznamu posílá upozornění, pokud si je předem nastavíte.

Informace lze čerpat na různých místech

Informace k optimalizaci inzerce vám poskytne blog BestetoMergado. Vhodné je sledovat i nápovědu zbožových srovnávačů (nápověda pro Heuréku) (nápověda pro Zboží) a novinky (blog Heuréky), které publikují. Pokud to nebude dostačující, je na místě navštívit nějaké školení, které se týká optimalizace inzerce. Přehled aktuálních školení agentury Besteto.cz najdete na www.besteto.cz/skoleni.

TIP: V nápovědě zbožáků najdete 95% toho, co potřebujete znát pro optimalizaci inzerce.

Petra Mikulášková
Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Petra
    Mikulášková


    Specializuji se na práci se zbožovými srovnávači Heureka.cz a Zboží.cz. Využívám přitom zkušenosti z vedení vlastního e-shopu i ze spolupráce s desítkami klientů. Ovládám nejen nástroje pro biddování a úpravu XML feedů, ale také Google Analytics. Snadno tak zjistím, v čem děláte chybu a pomůžu vám ji vyřešit. A společně zvýšíme vaše tržby. Více o mně…